söndag 24 maj 2009

Sharia lagen- Att leva tillsammans i UAE

Eftersom jag tidigare berättat hur det fungerar med blodspengar här i UAE tänkte jag idag ta upp en annan del av Sharia lagen nämligen det här med om man behöver vara gift för att bo här i UAE.

Det som jag skriver i detta inlägg är så klart inte avsett för att uppmuntra någon att bryta lagen utan bara ett sätt att låta andra veta lite mer om lagarna här och vad det är som gäller om man lever med någon av det motsatta könet och man inte är gift eller släkt. Ni bör dock inte ta detta inlägg som ett råd om hur man ska eller kan bo som ogift, eftersom om ni på något sätt bryter någon del av lagen kan det väckas åtal mot er.

Anledningen till att jag tar upp detta är för att många här i UAE nämligen har fått fängelsestraff då de delat lägenhet, vistats i samma rum eller t.o.m. suttit i samma bil med någon av det motsatta könet som de inte är släkt eller gift med. Många har dessutom fått extra hårda straff då de hävdat att de inte kände till lagen om att män och kvinnor inte får vara tillsammans på detta sätt. Dessa män och kvinnor straffas enligt Sharia lagen, paragraf "Tawajed" eller "Tahseen Al Ma'asiya" som innebär att det är uppmuntran till synd att dela stängt utrymme med någon av det motsatta könet om de inte har något förhållande eller släktskap med.

Det värsta är att många västerlänningar inte känner till Sharia lagen och därför blir straffade. De som inte blir upptäckta går obemärkt förbi lagen men om myndigheterna av någon anledning får reda på att man delar ett stängt utrymme kan man bli hårt straffad enligt lagen. Många utlänningar tror ju att de kan leva ett normalt liv precis som de gör hemma där de kan dela exempelvis lägenhet med någon av motsatt kön trots att de inte har något förhållande men här i UAE anses det vara en synd. Det är därför viktigt att känna till lagarna här i UAE för att undvika att hamna i onåd med rättsystemet.

Då detta är ett muslimskt land är det viktigt att följa deras kultur och lagar och här är en man och en kvinna inte tillåtna att vistas i ett stängt rum ensamma om de inte är släkt. Om en man och en kvinna är ensamma på jobbet eller de sitter inför andra människor blir de dock inte dömda men om de befinner sig i ett hus eller en bil och det verkar misstänksamt kan de bli anklagade även om de inte begått något äktenskapsbrott.

Såhär ska man tolka lagen enligt:
Om en man och en kvinna upptäcks ensamma i ett stängt utrymme kan de bli arresterade men polisen har skyldighet att först göra en utredning. Om de upptäcks i ett hus, ett rum eller en bil kommer det bli rättsliga följder men det måste då även finnas en anklagan mot dem. Om de dock blivit upptäckta med att vara ensamma på arbetet eller i en hiss så är detta inte emot den allmänna moralen och då blir det inget ingripande. Om polisen får ett tips om att en man och en kvinna är ensamma kommer polisen göra en utredning och om det visar sig att de inte gör något olagligt kommer det inte vidtas några åtgärder. Det måste alltså finnas en anklagan och en utredning från polisen, sedan är det upp till domaren att besluta om de gjort något olagligt.
Här i UAE går det nämligen till så att om en man och en kvinna som inte är släkt eller gifta upptäckts i ett stängt utrymme kan de få fängelse även om de inte gjort något misstänksamt. Det är även domarens beslut om de ska bli förvisade från landet.

Denna lag tar man dock inte lika strängt på här i Dubai troligen pga det stora antalet turister som kommer hit. Här bor ju många turister på hotell och när man checkar in är det ju aldrig någon som frågar efter ett vigelscertifikat. Att dela boende med någon som du inte är gift eller släkt med här i Dubai är alltså inte så farligt som i de andra emiraterna. Dock är risken större att få problem om en kvinnlig muslim lever tillsammans med en icke muslimsk kille. Bra att veta är även att de kanske inte är så stränga i Dubai men det är ett stort glapp till de andra emiraterna som är mycket strängare med denna lag och värst är de i Sharjah. Man ska med andra ord vara lite försiktig när man korsar gränserna till de andra emiraterna där man alltså kan bli straffad bara man åker i samma bil som någon av det motsatta könet!

2 kommentarer:

Fru Evelina sa...

tänk så skilda världar det kan vara mellan olika länder! måste vara otroligt intressant att leva där, men samtidigt tufft!?

kram!

Indrah´s Closet sa...

Hej!
Visst kan det vara tufft ibland men oftast är det bara otroligt spännande och lärorikt att bo här. It´s once in a lifetime! :)

Kram