tisdag 19 maj 2009

Blodspengar

I början av Maj råkade en höggravid kvinna förlora sitt barn i en bilolycka här i Dubai. Trots att det var en olycka som gjorde att hon förlorade sitt barn blev hon i domstol dömd att betala blodspengar då hon dödat ett ofött barn. Enligt domen var det kvinnan själv som orsakat bilolyckan genom att köra vårdslöst och inte hålla tillräckligt med avstånd till bilen framför.

Enligt Sharia ska en person som av misstag dödat ett foster betala 10% av 200 000 DHS som är det normala blodspengsbeloppet. Kvinnan fick därför betala 20 000 DHS samt 2000 DHS i böter för själva olyckan.

Trafikpolisen här i UAE avråder kvinnor från att köra bil sista delen av graviditeten, utom i absolut nödfall. Detta för att skydda ofödda barn från att råka ut för olyckor. Enligt Sharia lagen har alla barn som dör i kvinnans livmoder rätt till 10% av de 200 000DHS som är det normala beloppet som annars ska betalas ut när någon blivit dödad.

Dommen mot kvinnan ska vara ett riktmärke och skrämselpropaganda för andra då man enligt Sharia lagen vill skydda ofödda barn från vårdslösa trafikanter och alla som riskerar att skada ett ofött barns liv. Trafikpolisen säger även att alla kommer att dömmas likadant om liknande olyckor inträffar.

Efter att dommen blev allmänt känd har det pågått en diskussion kring ämnet här i UAE. Många tycker synd om kvinnan som förlorat sitt barn och tycker att det borde vara straff nog då många menar att ingen vill döda sitt barn oavsiktligt i nionde månaden. Andra tycker att straffet är rätt då hon trots allt blivit dömd för vårdslöshet i trafiken och därmed orsakat sitt ofödda barns död. De flesta respekterar dock domen och tycker att den är rätt men frågar sig hur det hade gått om det varit hennes man som kört bilen. Hade han då istället blivit dömd eller hur hade det gått om en annan bilist orsakat olyckan? Hade den personen då blivit dömd? Frågorna är många och debatten fortsätter. Jag kan bara säga att det är bra att känna till att man som gravid inte riktigt bör köra bil här i UAE, särskilt som expat. Jag hade faktiskt ingen aning om att det var såhär men nu vet jag att jag inte ska köra bil om jag bor kvar här när jag blir gravid.

Då det inte är så lätt att veta vad som gäller har jag tagit reda på lite om det här med blodspengar. Detta är alltså vad som gäller:

Det kan vara bra att känna till att enligt Sharia lagen så är den som dödar eller skadar en person med avsikt eller oavsiktligt dömda att betala blodspengar (diya) till den avlidna/skadades familj som kompensation, beloppet kan vara lite olika. Blodspengarna är både ett straff för den skyldiga och en slags säkerhet för offrets föräldrar då pengarna betalas ut automatiskt och alltså inte något som föräldrarna behöver ansöka om. Pengarna betalas dock bara ut om den skyldiga blir dömd av domstol på grunder av att personen gjort något olagligt eller begått någon felaktig handling, avsiktligt eller oavsiktligt som lett till att en annan person dött. Enligt Sharia har en muslim ett högre blodspengsväre än andra religioner, etniska tillhörigheter osv men här i UAE gäller inte detta utan alla män har samma värde, alltså 200 000DHS. Enligt Sharia är en kvinna värd hälften av en man, dvs 100 000DHS men detta är lite upp till domaren som bestämmer det exakta värdet.

Blodspengar betalas inte ut om man dödar någon i självförsvar, när man skyddar sin familj, sin egendom eller andra människor från skada. Enligt lagen måste man även se efter sina djur ordentligt då blodspengar även betalas ut om ens djur råkat döda en annan människa.

Även ägaren till en byggnad, den ansvariga för en fabrik eller ett företag är den som får stå till svars och betala blodspengar om det händer något, exempelvis om byggnaden rasar eller om någon de har ansvar för råkar illa ut pga oansvar. Även personer som äger maskiner blir ansvariga och betalningsskyldiga om en person råkar blir dödad av maskinen.

Om ett brott begås av mer än en person blir alla skyldiga att betala så mycket som deras del av brottet anses vara. Dock kan domaren besluta att alla är lika skyldiga och alla måste då betala lika mycket.

Hoppas att ni fått lite mer klarhet i dessa lagar.
Själv tycker jag det här med blodspengar är lite läskigt. Jag har nämligen hört talas om fattiga personer som springer ut framför bilar med målet att bli påkörda så att deras familjer kan få blodspengar.

(200 000DHS är över 445 000 kronor )

1 kommentar:

Fru Evelina sa...

Men oj! det gäller att vara försiktig när man är gravid i dubai med andra ord! hur kommer det sig att du bor där?

tack snälla för din kommentar hos mig!!

kramar