söndag 20 september 2009

Eid Al Fitr

Idag, söndag, firar man Eid Al Fitr här i UAE dvs att Ramadan är slut. Det var inte helt självklart att Eid skulle infalla idag utan det var först igår kväll som Månkommiten utlyste att Eid infaller idag efter att de studerat olika måniaktagelser runt om UAE och dess grannländer.

Tänkte berätta för er vad Eid Al Fitr innebär då det kanske inte är så många i Sverige som vet vad Ramandans slut egentligen innebär för muslimerna. Eid Al Fitr är en dag av välsignelse för alla fastande muslimer då de blivit lovade belöning av Allah då de varit goda muslimer som fastat. Även muslimerna visar Allah sin tacksamhet vid Ramadans slut. Eid Al Fitr är därför en glädjens dag då man deltar i gudstjänst, visar tacksamhet till Allah, gemenskap, sammanhållning och andlighet.

Eftersom Allah har prövat muslimerna under Ramadan genom fastan så känner muslimerna att de har gjort en stor insats för att komma närmre Allah och de känner då glädje och andlig tillfredsställelse. Eiden är dock inte bara festligheter utan också ett sätt att visa sin medkänsla med alla runt omkring sig. Man ska därför skänka till de fattiga under Ramadan men helst innan Eid Al Fitr bönen så att de fattiga även kan vara med och delta i festligheterna kring Eid.

Eid Al Fitr börjar med att man går upp tidigt på morgonen, äter frukost och sedan är med och ber Eid bönen. Efter bönen umgås man med sin familj, sina vänner och firar Eiden. Man klär sig i sina bästa kläder och man dekorerar hemmet fint med bla mycket ljus. Man ska även tänka på sina nära och kära och man besöker ofta sina släktingar och ger varandra gåvor.

Inga kommentarer: