Idag ska jag därför bjuda hem en eller två vänner på semlor.
Datorn är min kokbok ;)
Kanske inte lika snygg som på ett bageri men min Semla är minst lika god som en man köper på ett bageri!
Receptet tar en stund att baka då degen ska jäsa i tre omgångar men resultatet är fantastiskt gott! Lycka till!
ca 15 st
1 paket torrjäst
5 dl mjölk
1 dl socker
7 dl mjöl
150 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
2 tsk kardemumma
7 dl mjöl
1 ägg till pensling
1 ägg till pensling
200 g sötmandel
3 dl florsocker
vatten
Vispgrädde
Florsocker
Blanda jäst. 1 dl socker och 7 dl mjöl. Värm mjölken till ca 45 grader, blanda ner i smeten och rör ihop till en lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Rör sedan ner smör, socker, kardemumma, ägg och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och baka ut bullar i den storlek du önskar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn på 225 grader i ca 10 minuter.Låt bullarna svalna och hacka under tiden sötmandeln fint i mixer eller kvarn och blanda med florsockret och lite vatten tills du får en lagom geggig mandelmassa. Vispa grädden, skär av locken på bullarna och fyll dem med mandelmassan. Toppa med grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.
2 kommentarer:
Vad roligt att de blev bra! Man kan ju faktiskt inte leva utan att få i alla fall en semla om året ;-)
Kram kram
Nä, precis vad jag tycker. Det pelar ingen roll var man än bor för man måste få en semla om året! ;)
Kram
Skicka en kommentar