onsdag 10 februari 2010

Sri Lanka dag 2

Andra dagen på Sri Lanka började ganska tidigt då vi checkade ut från vårt hotell redan vid halv nio tiden. Vår chaufför, Mr Bandula, stod redo för att ta oss mot nya äventyr. Först åkte vi ut i djungeln där vi besökte ett teplantage som var runt 105 år gammalt. Vi blev guidade i allt från hur man knipsar av varje löv på busken för hand för att sedan i olika processer torka olika delar av lövet så att det blir olika tesorter eller svagt eller starkt te. Hela te processen tar ungefär 24 timmar från det att lövet plockas till att man har ett färdigt te. Besöket på det fina teplantaget slutade med att vi blev bjudna på färskt te i deras vackra salong ovanpå fabriken.


Teplantage



Olika sorters te som de framställde på fabriken

Efter besöket på teplantaget fortsatte vi ännu längre in i djungeln till ett ställe där de odlade kryddor och gjorde naturmediciner. Där blev vi guidade av en äldre man som visade oss olika slags buskar med diverse blommor som var blev ingredienser i mediciner. Han var väldigt kunnig om hur vår kropp fungerar och vad som händer i kroppen när vi blir sjuka. Han förklarade vilka olika kryddor man skulle blanda ihop för att få naturläkemedel mot allt från högt blodtryck till astma och för att bli av med celluliter, vi blev även bjudna på ett galet starkt te som var bra för något, vad kommer jag tyvärr inte ihåg. Sedan radade han upp en mängd olika produkter och berättade om vad de hade för verkan. Han hade bla en kräm som var bra att ta bort hår med, han demonstrerade den på G´s ben genom att stryka på ett lager av krämen, några minuter senare torkade de bort krämen och vips så följde allt hår med och lämnade kvar en helt kal och len fläck. Det hela gjorde inte det minsta ont och det blev inga röda utslag eller någon stubb över huvudtaget. Han berättade att om man gjorde detta åtta eller tio gånger så försvann hårväxten helt därför var det många kvinnor som använde detta under armarna, helt fantastiskt. Vi blev även masserade i huvudet med en olja som skulle ge ökad hårväxt så vi får se om ett tag om jag får tjockare hår,haha...

Mannen visade oss även en buske som egentligen var illegal men som de fått ett speciellt tillstånd av regeringen att odla på just denna kryddträdgård för att man av deras rötter kunde tillverka naturligt Viagra! Det som gjorde att busken var illegal var inte för dess rötters skull utan för att den hade små röda bär som man framställde kokain av vilket därför var eftertraktat av många.
Fantastisk natur...

Tuc tuc är ett vanligt transportmedel på Sri Lanka...


Efter vår lilla tur på kryddträdgården begav vi oss av mot södra delen av ön, vi gjorde dock ett stopp i Pinnawala där de hade ett 80-tal elefanter. Många av elefanterna var skadade så de tog hand om dem eftersom de annars inte skulle klarar sig ute i det vilda. En av elefanterna hade gått på en mina och blivit av med sin fot, så den hoppade omkring på tre ben. Vår chaufför berättade att man försökt hjälpa den med en protes men att den vägrat att använda den. En annan elefant hade bara ett öra då den blivit överfallen av en leopard som bitit av örat. Det var en fantastisk känsla att gå omkring så nära alla dessa stora och vilda elefanter.


Elefanter som varit och badat...


Närkontakt möte med två av elefanterna...

Ute på bete i djungeln...


Vår resa fortsatte sedan med en tre timmar lång biltur på väldigt dåliga och skumpiga vägar mitt ute i Sri Lankas djungel. Vi såg stora risfält, vilda djur och massor, massor av djungel. När vi kom fram längs med kusten såg vi flera gravstenar precis vid vattnet och mängder med hus som det bara var ruiner kvar av. Det visade sig att det var hus som blivit skadade av tsunamin 2004 och gravstenarna var över några av dem som dött i tsunamin. Det var över 50 000 människor som miste livet när tsunamin svepte in över Sri Lanka 2004 och då Sri Lanka är så fattigt har man inte rensat bort hus som blivit skadade och byggt nytt.

När vi hade åkt en bra bit längs kusten stannade vi på ett ställe där de tog hand om sköldpaddor. De hade några sköldpaddor som var skadade som bara hade två ben då de blivit attackerade av hajar. De tog även hand om sköldpaddsägg så att fåglar eller människor inte skulle ta äggen. När äggen sedan kläcktes och det kom ut små sköldpaddor tog de hand om dem tills de var tre dygn gamla och sedan släppte de ut dem i havet. De berättade att stället blivit helt förstört under tsunamin och att man inte fått någon hjälp av regeringen utan att det varit tack vare pengar från turister som man kunnat bygga upp stället igen.

Sköldpadda som blivit attackerad antagligen av en haj...
Tredagar gammal sköldpaddor
Jag och en liten sköldpaddsunge...

Vi kom fram till vårt hotell som låg i den lilla orten Hikkaduwa precis när det blivit mörkt. Först tänkte vi att det verkade vara ett litet hotell och gick skeptiska in till den pyttelilla receptionen. Mannen i receptionen visade oss runt och det visade sig faktiskt inte vara ett så litet hotell som det såg ut att vara från gatan utan det var en riktig pärla. Hotellet var fint renoverat och låg precis på stranden med en charmig restaurang. När vi skulle äta middag fick vi sällskap av killen som äger den lokala resebyrån som vi anlitat och av vår chaufför vilket var trevligt. Efter ännu en fantastisk dag på Sri Lanka stupade vi i säng och iaf jag somnade på en gång!

2 kommentarer:

Marsipangrisen sa...

Verkar som ni har haft det helt fantastiskt ju!

Indrah´s Closet sa...

Ja, det kan man säga, kan verkligen rekommendera Sri Lanka!!!