torsdag 29 januari 2009

Trafikvett, tack!

Nästan varje dag när man är ute och kör i trafiken ser man samma sak. Folk med stora bilar, typ suv, med små barn som springer runt i bagageutrymmet. Senast igår såg jag en bil med fem små barn i åldrarna runt ett till fem år som stod upp och tryckte händerna mot rutan, hoppade omkring och gick runt i bilen. Alla givetvis utan några säkerhetsbälten. I andra bilar har jag sett mammor eller nannies sitta med ett litet spädbarn i famnen, inte här heller kan man prata om några säkerhetsbälten då barnet hålls utanför bältet. Blir så j*la förbannad när jag ser sådana saker. Vill bara springa fram och slita upp dörren och fråga vad de håller på med. I ett land som detta där det dagligen händer svåra olyckor ska man väl tänka extra mycket på sina barn när man är ute och kör. Inte ska man väl låta dem stå upp och springa omkring i sitt bagageutrymme? Vad händer om en bil i hög fart kör in i dem? Vad händer med barnen? Vad händer med det lilla spädbarnet som mamman håller i famnen om de krockar med bilen? Ni kan ju själva tänka er in i dessa scenarier?
Man borde ha lite mer undervisning om trafikvett både för barn och vuxna i detta land. Folk borde få lära sig att man inte kan bete sig hur som helst och springa över en hårt trafikerad sexfilig motorväg på kvällen när det är mörkt. Man borde lära föräldrar att deras barn inte kan springa runt hur som helst och leka vid vägen osv.
När jag var liten blev man undervisad i skolan om hur man skulle förhålla sig i trafiken. Det visades barnprogram på tv hur man skulle bete sig där det fanns bilar. Kanske borde man visa lite klassiskt Televinken och Skurt som berättar om trafikvett på tv här.

Inga kommentarer: