tisdag 17 mars 2009

UAE´s nationalsport

Jag har fått en fråga angående vilken som är Förenade Arabemiratens nationalsport.

Jag tycker verkligen det är roligt när ni ställer frågor eftersom det inte alltid är så att jag har en aning utan både jag och ni lär er något nytt.

Jag har genom lite forskning lyckats komma fram till att det är Kamelracing som är Förenade Arabemiratens nationalsport. Nedan följer lite fakta som jag fått reda på om Kamelracing.

UAE har idag 15 racespår med tillhörande moderna stadium över hela UAE. Dessa kamelracing stadium är som små städer med el, vatten, möjlighet att äta och dricka för publiken samt egna doktorsteam, ambulanser och live-Tv utrustning. Med andra ord lite som våra travbanor hemma i Sverige.
Ett kamelrace är mellan 4 och 10km och i varje race kan det vara allt från 15 till 70kameler.

Det var UAE´s tidigare president Sheik Zayed som uppmuntrade och stöttade dem som födde upp och tog hand om kameler. Sheik Zayed ägde själv 14000 kameler och hade 9000 arbetare som tog hand om kamelerna. Den tidigare försvarsministern, Sheik Mohammed ägde cirka 2000 kameler. Här i UAE är sheikerna kända för att köpa de kameler som vinner racen för stora summor pengar då de vill komma över den kamel som är bäst.
De senaste 20åren har man gjort mycket för att öka intresset för sporten kamelracing. Bara under 90 talet byggdes 12 nya racing spår runt om i UAE. Det är sheikerna som har investerat mycket pengar för att utveckla sporten för att få in pengar i köpandet och tränandet av kamelerna.
Just nu finns runt 14000 aktiva racing kameler i UAE vilket gör att många arbetare från grannländer som Oman och Pakistan kommer hit som gästarbetare för att ta hand om djuren.

Förr i tiden var kamel jockeyn unga pojkar mellan 6-7år som fick väga högst 20kilo så att de inte tyngde ner kamelen. Detta blev dock en internationell fråga då trafficing av små barn från andra länder var mycket vanligt. För att stoppa detta problem bestämde UAE´s regering att en jockey inte får vara under 15 år och inte får väga mindre än 45kilo. Nu för tiden måste därför alla jockeys ha ett speciellt id kort som de bara kan få efter att ha träffat olika doktorer och specialister som undersökt och godkänt barnet och slagit fast att barnet inte tagits ifrån sina föräldrar och förts hit mot sin vilja från andra länder.

Då det är olagligt att spela och slå vad i hela UAE kan man inte spela på kameler som man exempelvis gör på hästar hemma i Sverige. Vinnaren av racet vinner dock olika lyxiga priser som exklusiva bilar. De kameler som oftast vinner racen är värda flera miljoner dollar. Det race som alla kamelägare vill att deras kameler ska vinna är The King´s Cup i Dubai.

Själva kamelracing perioden är som störst mellan oktober till april men även under resten av året tävlar man i perioder. Racen är oftast på torsdagar, fredagar och på lördagar. Man kör oftast två race, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Bra att veta är att kameror är förbjudet vid racen!

Har ni förresten tänkt på att kamelerna egentligen är dromedarer då de bara har en puckel. Jag har hört att vissa därför kallar dem för Arabic Camels!

Inga kommentarer: