tisdag 3 mars 2009

Arbetsförhållanden i Dubai

Jag förstår inte vad det är med vissa personer som gör att de tror att de kan behandla folk hur som helst Här på The Palm har vi säkerhetsvakter i varje hus som kontrollerar vem som går in och ut ur husen samt allt som sker utanför. De flesta av vakterna är jättetrevliga och artiga och hjälper en så gott de kan om man har några problem. Trots detta verkar somliga tro att man kan behandla dem hur som helst och skriker och ställer till värsta scenen om de inte får som de vill av olika anledningar.

Jag ska berätta för er lite om säkerhetsvakternas förhållanden här i Dubai. De lever nämligen under sådana förhållanden som de flesta av de utländska arbetarna lever under. Antagligen har de förstås ett något bättre arbete än många andra då de åtminstonde arbetar inomhus och inte utomhus som exempelvis byggarbetarna.

I varje byggnad finns det två vakter som arbetar i skift om tolv timmarspass. Den ena vakten börjar 06 på morgonen och arbetar till 18 på kvällen då den andra vakten börjar och sedan arbetar till 06 morgonen därpå. De har inga raster under dagen utan äter på sitt pass vid sitt vaktpost i entrén. Behöver de gå på toaletten kan förstås göra det men de får aldrig vara borta för länge.

De arbetar såhär i cirka två månader åt gången sedan byter vakterna pass med varandra så att den som jobbar dag jobbar natt och tvärt om. De är bara lediga en dag var 15:e dag och de har bara tillåtelse att åka hem en gång om året. Jag har även hört att somliga bara får åka hem när deras kontrakt har gått ut vilket är lång tid då vissa av dem har treårskontrakt.

För detta arbete tjänar de inte många kronor men tydligen är det mycket mer än vad de hade tjänat i sina hemländer. De flesta av arbetarna skickar hem sina pengar till familjerna som är kvar i hemlandet.

Arbetarna bor i särskilda läger som ofta ligger i industriområdena i utkaterna av Dubai. Där delar flera stycken rum det är inte ovanligt att de är runt 10 stycken i varje rum. Till och från arbetet åker de tillsammans i bussar som ser ut som gamla fängelsebussar från filmer man sett. De har galler för fönstrena och ingen aircondition.

Inget vidare med andra ord, något som ibland tål att tänkas på när man tycker att man själv har det tufft...

Inga kommentarer: