tisdag 30 december 2008

Shark attack

Såg ett intressant och lite läskigt program igår om hajattaker och personer som blivit attackerade av hajar och överlevt.
De som hade blivit attackerade var alltifrån dykare på grunt vatten till badande mitt ute på djupt hav. Flera av dem hade blivit av med armar eller ben eller hade fått svåra skador pga attacken
Det man fick veta var att hajar oftast attackerar på grunt vatten, vilket var en nyhet för mig. En av dem som blev attackerad var en man som skulle bevisa att hajar inte var farliga för människor så han stod i vatten upp till midjan och med ca tio hajar runt omkring sig. Plötsligt utan att han provocerat och utan förvarning biter hajen mannen i benet, som blir riktigt illa tilltygat.
Vid de flesta av attackerna var det en ensam haj som simmade runt. Det verkade oftast som om de ville leka med "bytet" och därför bara bet lite försiktigt för att se vad det var. Det var alltså först när offret började göra motstånd som de slet så att kroppsdelen slets av. Anledningen till att de som blev attackerade klarade sig undan med ibland bara "lite" bitmärken var för att när de flesta hajar som inte är hungriga attackerar en människa biter de först lite försiktigt och inte alls särskilt hårt, inte hårdare än en människa! Så de offer som lyckades bli av med hajen innan den "ruskat" på sig klarade sig bättre. Det var först när hajen kände motstånd som de började "ruska på sig" och då sågade hajens tänder sig igenom bytet och de som blev bitna förlorade sin kroppdel. De hajar som var värst var inte vithajen, som jag trodde, utan tjurhajen då den attackerade sitt offer om och om igen.
Man fick även veta att nästan alla de som blivit attackerade hade inte sett hajen innan eller märkt någon förvarning utan de hade bara känt att något stötte emot dem och sedan att de satt fast. Detta berodde på att hajar oftast attackerar bakifrån eller underifrån. Någon större chans att simma ifrån dem fanns inte heller då de simmade i en hastighet runt 30km/h.

Man fick förstås några tips på hur man ska undvika hajattaker. Dessa var "verkligen" mycket till hjälp!
  • Först och främst skulle man inte bada i hajrika vatten!
  • För det andra skulle man alltid prata med lokalbefolkningen om det var säkert att bada på stället.
  • Om vattnet var grumligt var risken större att bli attackerad då hajen inte såg vad det var den jagade!
  • Om alla fiskar plötsligt försvann runt omkring var risken stor att en haj var i närheten.
  • Sist men inte minst kunde det vara bra att bada vid stränder med hajspanare. Man kunde förstås inte vara helt säker på att de såg alla hajar eftersom de oftast attackerade underifrån och hajspanaren då inte såg fenan!
Ni undrar förstås varför jag berättar allt detta för er och anledningen till detta är förutom att det var ganska intressant att man ska vara på sin vakt innan man hoppar i och badar då dessa stora djur faktiskt kan simma in på grunt vatten. Sedan behöver ni inte spana efter mig på Dubai beach mer för jag kommer finnas runt poolen ;)

Inga kommentarer: